Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z wiśni

Wiśnie z cytryną

Składniki: 1 kg wiśni cytryna op. żelfiksu 50 dag cukru Sposób wykonania: Do wydrylowanych wiśni dodać skórkę cytrynową pokrojoną w paseczki oraz żelfix, wówczas doprowadzić do zagotowania na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie wsypać cukier i gotować mieszając kolejne 3 min. Gorąca masę przełożyć do słoików, które szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry…

Sok z wiśni

Składniki: 4 kg wiśni 40 dag cukru Sposób wykonania: Wiśnie wydrylować po czym zmiksować, wówczas zalać 2 l wrzącej wody. Następnie całość przecedzić i połączyć z cukrem. Przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze ok. 75 stopni Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T

Kompot z wiśni

Składniki: 1 kg wiśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować wiśnie. Następnie przełożyć wiśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę

Konfitury z wiśni

Składniki: 90 dag dojrzałych wiśni 50 dag cukru opakowanie żelfiksu 100 ml wiśniówki Sposób wykonania: Wiśnie wydrylować po czym zasypać je żelifixem i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania, wówczas wsypać cukier i trzymać na ogniu ok. 3 min Po tym czasie zestawić garnek z ognia i wlać wiśniówkę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć konfitury…

Konfitura wiśniowa

Składniki: 2 kg wiśni 2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni. Zlać sok/można go zapasteryzować/, a owoce zesmażać. Gdy się zeszklą napełnić słoiczki i zamknąć. Pasteryzować 20 minut i pozostawić na pokrywkach. Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i…