Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej wraz ze skórą 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo wytopionego tłuszczu ze słoniny 2 łyżki masła 2 szklanki ciemnego piwa sól, pieprz kminek Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego, długiego noża ponacinać skórę w kwadraty. Tak przygotowane mięso natrzeć dokładnie odrobiną kminku (zgniecionego) solą i pieprzem,…
Tag: z wieprzowiną
Wieprzowina
Pieczeń z mielonego boczku
by Leszek Kosmalski • • 0 Comments
Składniki: 2 kg boczku 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki Vegety pęczek pietruszki pieprz sól Sposób przyrządzenia: Boczek zmielić na drobnym sitku. Pietruszkę posiekać. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i solą (czosnku można dodać więcej wg upodobań smakowych). Nałożyć przygotowany boczek do formy keksowej. Piec w temp. 200oC, około 80min.…
Szynka
Szynka pieczona z pomidorami
by Aneta K • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg szynki gotowanej 3 łyżki masła 1 łyżka dobrej musztardy natka pietruszki sól, pieprz do smaku ulubione zioła 4 pomidory Sposób przyrządzenia: Szynkę pokroić w plastry o grubości około 5 mm, posmarować musztardą. Pomidory pokroić w plastry podobnej grubości. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim szynk ę, odłożyć do ciepłego piekarnika aby …
Wieprzowina
Aromatyczna pieczeń wieprzowa Ani
by Ania • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego bez kości 4 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki soli morskiej posiekana szałwią, rozmaryn ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać z oliwą i uzyskaną pastą natrzeć dokładnie mięso. Dociąć odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej, zawinąć weń…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym
by Ania • • 0 Comments
Składniki: 6 kotletów wieprzowych (szynka, schab, karczek) sól i pieprz do smaku ½ szklanki grzybów w plastrach zupa grzybowa w proszku Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić. Tak przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W miseczce lub kubku przygotować zupę wg przepisu producenta, dodać wraz z pokrojonymi…