Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzywami

Włoska kapusta ze śmietaną

Składniki: 1 średnia główka kapusty włoskiej 2 łyżki maki sól, cukier do smaku szczypta kminku ½ szklanki śmietany posiekana natka pietruszki kwas z kiszonych ogórków Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, poszatkować zalać wrzątkiem i zagotować, doprawić solą i, cukrem i kminkiem, ugotować szybko do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i kilkoma łyżkami wywaru, dodać do kapusty…

Cukinia ze śmietaną

Składniki: 1 kg cukinii ½ kostki masła kostka bulionu warzywnego 2 łyżki mąki ½ szklanki śmietany sól, cukier do smaku ½ szklanki posiekanej natki pietruszki i zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w dosyć dużą kostkę, zalać wrzącą wodą lub rosołem bulionowym warzywnym. Dodać masło, sól, cukier i gotować dość krótko.  Cukinię…

Dynia z pomidorami w śmietanie

Składniki: 1 kg dyni ½ kg pomidorów 5 dkg słoniny 1 duża cebula 3 łyżki mąki ½ szklanki śmietany sól, cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, ugotować w niewielkiej ilości wody i mleka, z cukrem i solą, pod przykryciem. Słoninę pokroić  stopić razem z obraną i posiekaną cebulką, poddusić…

Dynia w śmietanie

Składniki: 1 kg dyni 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki mąki ½ szklanki śmietany sól, cukier do smaku ½ szklanki posiekanego zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody i mleka, przyprawić do smaku solą i cukrem. Śmietanę wymieszać z mąką,…