Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia z pomidorami w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • ½ kg pomidorów
  • 5 dkg słoniny
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, cukier, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, ugotować w niewielkiej ilości wody i mleka, z cukrem i solą, pod przykryciem. Słoninę pokroić  stopić razem z obraną i posiekaną cebulką, poddusić do miękkości i zasmażyć z mąką. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z dyni i śmietaną, połączyć z ugotowaną dynią. Umyte pomidory pokroić w cząstki, dodać do dyni, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Dobrze smakuje z ziemniakami. Pomidory można zastąpić kiszonymi ogórkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *