Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzywami

Kalafiory w cieście

Składniki: 2 średnie kalafiory 20 dkg mąki 2jajka ¼ szklanki oleju 10 dkg masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafiory umyć, ugotować, ostudzić i podzielić na różyczki. Z mąki, oleju, jajek i wody przygotować ciasto, doprawić do smaku solą.  W tak przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

Zasmażane pory

Składniki: 1 kg porów/ białe części/ 5 łyżek masła 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Pory umyć, pokroić na kawałki około 3 cm, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z cukrem i odrobiną masła. Z reszty masła, mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem. Pory podprawić zasmażką, przyprawić do smaku…

Zielony groszek w sosie mlecznym

Składniki: ½ kg świeżego groszku sól, cukier do smaku 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: Groszek umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i cukru i 1 łyżki masła. Z reszty masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z groszkiem, zagotować. Posypać…

Rzodkiewki w śmietanie duszone

Składniki: ½ kg rzodkiewek 3 łyżki masła sól do smaku 3 łyżki maki ½ szklanki śmietany posiekany zielony koperek Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki umyć, pokroić na połówki , zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać masło i zagotować. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić wywarem z gotowania rzodkiewki, zagotować, dodać do rzodkiewek. Posypać posiekanym zielonym koperkiem.