Składniki: 1 kg porów/ białe części/ ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Pory starannie oczyścić, umyć, włożyć do wrzątku, osolić, dodać cukier i nie za długo gotować. Odcedzić, ułożyć na półmisku, układając cebulkami w jedną stronę. Polać stopionym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.
Tag: z warzywami
Listy
Marchewka z wody jako dodatek do drugiego dania
by Roksana Dziedzic • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki ½ szklanki bułki tartej 7 dkg masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Młodą marchewkę umyć, oskrobać i w całości ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać do smaku sól, cukier i część masła. Gotować do miękkości tak, aby wyparowała woda. Wyjąć na półmisek i polać masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.
Listy
Fasolka szparagowa z rumianą tartą bułka
by Justyna Kot • • 0 Comments
Składniki: 1 kg fasolki szparagowej ½ szklanki bułki tartej ½ kostki masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę oczyścić, umyć , odciąć końcówki , usunąć włókna, ugotować w wodzie z solą i cukrem. Podawać gorącą z surowym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.
Listy
Warzywa z wody z zrumienioną bułeczką
by Sylwia Stasiak • • 0 Comments
Składniki: 3 duże marchewki ½ kg fasolki szparagowej 1 mały kalafior 5 średniej wielkości ziemniaków sól, cukier, pieprz do smaku ½ szklanki bułki tartej 1/3 kostki masła pęczek posiekanego zielonego koperku 2 pomidory kilka liści sałaty Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa ugotować, ułożyć na półmisku, układając kolorami. Ziemniaki posypać zrumienioną tartą bułką, polać stopionym masłem i…
Listy
Kabaczki na gorąco z bułką tartą
by Marzena Piątek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kabaczków sól, cukier do smaku 5 dkg masła 1 szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Kabaczka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na cedzaku i włożyć do naczynia z wrzącą osoloną wodą i gotować 10 minut. Podawać potrawę, polaną zrumienioną tartą bułką i polaną stopionym masłem.