Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z warzywami

Ogórki w musztardzie

Składniki: 1 l wody 2 szkl octu 2 łyżki soli ½ kg cukru 5 łyżek musztardy ziele angielskie pieprz liście laurowe Sposób wykonania: Do wody wrzucić wszystkie podane przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. W między czasie ogórki włożyć do słoików i zalać je marynatą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5…

Placki ziemniaczane Uli

Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki 2 cebule 2 jaja świeżo zmielony pieprz sól olej Sposób wykonania: Obrane ziemianki zetrzeć na tarce. Następnie posiekać cebule i dodać ją razem z mąką do ziemniaków. Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym oleju.

Placki ziemniaczane z zapiekanym pomidorem i serem

Składniki: 50 dag ziemniaków jajo 2 łyżki płatków migdałowych łyżka zmielonych migdałów 2 łyżki rodzynek łyżka mąki pomidor żółty ser szczypta soli tłuszcz o smażenia bazylia Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Wówczas wbić do nich jajko. Dodać płatki migdałowe  oraz zmielone całe migdały i rodzynki. Dodać jeszcze łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić…

Pasta kolorowa do kanapek

Składniki: 30 dag żółtego sera 10 dag chudej wędliny 2 jaja ugotowane na twardo ogórek kiszony kilka rzodkiewek pół strąka papryki konserwowej łyżka posiekanych kiełków pszenicy 2 ząbki czosnku majonez sól pieprz Sposób wykonania: Ser zetrzeć na tarce wędlinę i jajka oraz pozostałe warzywa drobno pokroić. Dodać jeszcze kiełki pszenicy oraz posiekany czosnek. Wlać odrobinę …

Placki ziemniaczane z migdałami i rodzynkami

Składniki: 50 dag ziemniaków jajo 2 łyżki płatków migdałowych łyżka zmielonych migdałów 2 łyżki rodzynek łyżka mąki szczypta soli tłuszcz o smażenia Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Wówczas wbić do nich jajko. Dodać płatki migdałowe  oraz zmielone całe migdały i rodzynki. Dodać jeszcze łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić ciasto odrobiną soli. Z…