Składniki: 600 g pomidorów 2 łyżki oleju 150 g startej fety 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki wody 1/2 wiązki natki pietruszki sól Sposób wykonania: Pomidory pokroić na cząstki. Następnie olej wymieszać z octem, wodą i posiekaną natką pietruszki i skropić pomidory. Doprawić do smaku solą oraz posiekanym czosnkiem. Na…
Tag: z warzywami
Listy
Wigilijna kapusta z grzybami
by Paulina Dziekan • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 5 dag suszonych grzybów 5 łyżek oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Następnie kapustę poszatkować po czym zalać ją wywarem spod grzybów. Natomiast grzyby pokroić na mniejsze kawałki i również wrzucić…
Listy
Wigilijne kuleczki ziemniaczane
by Kornelia Białaś • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg ziemniaków 5 białek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej tarta bułka sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i zemleć. Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do ziemniaków. Wrzucić jeszcze posiekaną natkę pietruszki i całość delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej masy…
Listy
Kwaszona kapusta z pieczarkami
by Klaudia Półtorak • • 0 Comments
Składniki: 75 dag kwaszonej kapusty 50 dag pieczarek cebula 3 łyżki oleju 5 dag masła ½ łyżeczki kminku pieprz Sposób wykonania: Kapustę przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Wrzucić jeszcze kminek i trzymać pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Następnie pieczarki pokroić na plasterki a cebulę posiekać i razem poddusić…
Listy
Smażone ziemniaczki z orzechami
by Henryk Kania • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg ziemniaków 5 białek 10 dag orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej tarta bułka sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i zemleć. Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do ziemniaków. Wrzucić jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku…