Składniki: ½ kg mąki 14 dag margaryny 5 jajek 28 dag cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 20 dag truskawek Sposób wykonania: Dag cukru wsypać do margaryny i całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku a potem make wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec śmietanę.…
Tag: z truskawkami
Ciasta drożdrzowe
Ciasto drożdżowe z truskawkami
by Karol Żarnowski • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. oleju 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 3 jajka szczypta soli 5 dag drożdży ½ kg mąki 300 g truskawek Sposób wykonania: Drożdże rozkruszyć i zalać je mlekiem, dodać jeszcze olej, sól oraz cukier i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jajka, nie mieszając ostawić pod przykryciem ponownie na noc. Na drugi…
Ciasta
Tort truskawkowy na biszkopcie
by Sylwia Frączak • • 0 Comments
Składniki: gotowy podwójny blat biszkoptowy 3 żółtka 200 g cukru 2 kostki masła 500 g mrożonych truskawek cukier waniliowy Sposób wykonania: 1/3 szkl. wody wymieszać z cukrem i ugotować syrop na małym ogniu. W między czasie zmiksować truskawki. Następnie zmiksować żółtka po czym dodać do nich syrop i nie przerywając miksowania dodawać truskawki. Ciasta nasączać…
Sernik
Sernik z truskawkami
by Żaneta Puk • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 50 g orzechów włoskich 500 g tłustego białego sera 150 g orzechów włoskich skórka starta z pomarańczy łyżeczka żelatyny ½ szkl. śmietanki kremówki pomarańcza 1 szkl. cukru pudru kieliszek likieru pomarańczowego cukier waniliowy 500 g truskawek Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć po czym wymieszać je z roztopionym masłem oraz…
Biszkopty
Tort śmietanowy na biszkoptach
by Dominika Targońska • • 0 Comments
Składniki: 200 g biszkoptów masło 2 szkl. śmietanki kremówki 2 śmietan-fixu cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 8 łyżek wermutu 2 tabliczki gorzkiej czekolady 500 g truskawek Sposób wykonania: Biszkopty ułożyć w formie wysmarowanej masłem. Kremówkę ubić razem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, solą oraz śmietanfixem i rozsmarować na biszkoptach. Skropić całość wermutem.…