Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruchy placek z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 14 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 28 dag cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek śmietany
  • 20 dag truskawek

Sposób wykonania:

  1. Dag cukru wsypać do margaryny i całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku a potem make wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec śmietanę.
    Powstałe ciasto przelać do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 280 stopni na 30 minut.
    W między czasie śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru oraz posiekanymi truskawkami.
    Piane wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *