Składniki:
• pieczarki całe duże 6 sztuk
• szynka wędzona 2 plasterki
• ser żółty Gouda 2 plastry
• jajko na twardo ugotowane 1 sztuka
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• pieprz ziołowy do smaku
• sól ziołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Z pieczarek wycinamy trzonki i drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Wrzucamy drobno pokrojona wędlinę. Chwile smażymy i przekładamy do miseczki. Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. Wrzucamy ugotowane żółtko i posiekane białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do kapeluszy z pieczarek i na papierze do pieczenia zapiekamy w 220’C około 15 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Tag: z sera
Drób
Rolada drobiowa ze szpinakiem na sosie grzybowym
by Magda K • • 0 Comments
Jajka
Pieczony camembert z owocami i orzechami
by kinga • • 0 Comments
Zakąski
Serowe krążki w papryce
by Daga • • 1 Comment
Składniki: 40 dkg twarogu koziego 4 papryki zielona cebulka koperek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Do sera dodać posiekaną zieloną cebulkę i koperek, przyprawić pikantnie, wymieszać dokładnie. Z papryki wykroić krążki o grubości około 1 cm, oczyścić z nasion, na kilka sekund włożyć do wrzącej wody, odcedzić. Każdy krążek układać na plastikowej lub szklanej wilgotnej…
Sery
Paluszki z sera mozzarella
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 ser mozzarella 1 szklanka bułki tartej 1 jajko Sposób przyrządzenia: Ser o kształcie sześcianu pokroić jak na zdjęciu. W misce skłócić jajko, w drugiej przygotować bułkę tartą Każdy kawałek sera zanurzyć w jajku, dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Operację można powtórzyć aby uzyskać grubszą warstwę smacznej panierki. Na patelni rozgrzać mocno olej. Oleju…