Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z pomidorów

Pasta pomidorowa konserwoweana

Składniki: 25 dużych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych 1 ½ szklanki pokrojonej drobno papryki 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli konserwującej 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Usunąć liście laurowe, pomidory i dodatki przetrzeć przez metalowe sito. Ponownie umieścić w rondlu i na…

Sałatka z marynowanych pomidorów

Składniki: 40 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki ½  szklanki czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki 2 cebule dymki drobno pokrojone ½ szklanki orzechów nerkowca Dresing: ½ szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanego oregano sól i pieprz…

Czerwone pomidory 1

Dżem z czerwonych pomidorów i jabłek z nutką chili Składniki: • 1 kg czerwonych pomidorów; • 400 g jabłek; • 2 limetki; • ½ łyżeczki chili; • 8 decylitrów cukru żelującego. Wykonanie: Umyć pomidory. Zmiksować w mikserze. Zetrzeć grubo jabłka. Zetrzeć skórkę z limetek. Wycisnąć sok z limetek. Wymieszać w garnku masę pomidorową, starte jabłka,…

Pomidory faszerowane mięsem

Wybrać kilkanaście równej wielkości pomidorów, odblanżerować je, ściąć im czubki, wydrążyć w środku z pestek posolić i nadziać następującym farszem: 20 deka czystego mięsa wieprzowego, baraniny lub wołowego z dodaniem szpiku, przepuścić przez maszynkę, wymieszać z połówką cebuli drobno usiekanej i zasmażonej na maśle, solą, pieprzem, trzema łyżkami tartej bułki, garścią siekanego kopru i szczypiorku…