Składniki:
- 4 jednakowej wielkości pomidory
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki rzeżuchy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka utartego chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól
- biały pieprz
Sos Składniki: • 1 łyżeczka masła • 1 cebulka • 1 ząbek czosnku • 1 puszka krojonych pomidorów • ½ kostki bulionu warzywnego • 1 łyżeczka oregano • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki • 1 łyżeczka ketchupu • sproszkowany czosnek • sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z…
Skład, sposób wykonania: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucamy warstwę pomidorów, przesypujemy ją lekko solą i wlewamy łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 min. Świetne do sosów, sałatek, zup.
Skład: 6 pomidorów podłużnych oliwa sól 2 łyżki kaparów 1/2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 6 liści bazylii 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć i pozbawić zielonych końcówek, pokroić na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko polać oliwą i posolić. Piec ok 20 min przykryte folią aluminiową w temp 150 stopni. Kapary, czosnek…