Składniki: 1 l piwa miąższ z 1 bułki 1 op. kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżka cukru cynamon sól Sposób wykonania: Do piwa dodać kawałek cynamonu oraz miąższ z bulki. Doprowadzić do wrzenia. W między czasie śmietanę roztrzepać z żółtkami, cukrem oraz solą i przelać do gotującego się piwa. Trzymać kilka minut na małym ogniu,…
Tag: z piwem
Żeberka
Marynowane żeberka w piwie
by Janek Mirecki • • 0 Comments
Wędliny
Kiełbasa w sosie polskim
by Kaśka Bocheńska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg surowej kiełbasy 300 g cebuli 600 ml piwa 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z ½ cytryny łyżka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Cukier zarumienić na suche patelni po czym zalać do 200 ml wody i zagotować. Gdy powstanie gesty syrop, odstawić na bok. W między czasie obraną cebulę pokroić w…
Piwo
Poncz piwny
by Halina Cyran • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. ciemnego piwa 2 łyżki syropu:1/2 łyżki cukru-1 ½ łyżki wody 2 białka gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę, wówczas dodać syrop, gałkę muszkatołową oraz żółtka. Całość delikatnie wymieszać. W między czasie zagrzać piwo do temperatury 70 stopni po czym dodawać stopniowo masę, cały czas mieszając. Na powierzchni powinna pojawić…
Piwo
Piwo kolendrowe
by Urszula Marzec • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka koncentratu brzeczki piwnej 50 dag jasnego ekstraktu słodowego 60 dag glukozy 10 dag nasion kolendry 30 g chmielu 2 torebki herbaty lipowej 20 dag miodu woda drożdże piwne Sposób wykonania:Zagotować 5 litrów wody, wówczas dodać do niej ekstrakt słodowy, glukozę, koncentrat brzeczki piwnej, chmiel oraz nasiona kolendry.Całość wymieszać i trzymać na ogniu…