Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z piwem

Podpiwek

Składniki: 1 paczka kawy zbożowej 2 g suszonego chmielu 1 kg cukru 8 g drożdży piwnych 5 l wody Sposób wykonania:Kawę zagotować z dodatkiem chmielu.Następnie odstawić ją do ostygnięcia, wówczas wymieszać ją z cukrem i drożdżami.Następnie przelać do butelek, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.Po 3 dniach odstawić butelki do zimnej piwnicy.

Ciasto piwne z orzechami

Składniki: 12 ½ dag masła 25 dag cukru 3 jajka 50 dag mąki 1 op. proszku do pieczenia 12 dag łuskanych orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków 250 ml ciemnego piwa 12 dag sułtanek 10 dag skórki cytrynowej w cukrze 10 dag skórki pomarańczowej w cukrze tłuszcz bułka tarta Sposób wykonania: Masło utrzeć…

Piwna babka

Składniki: 4 jajka 25 dag cukru 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki rodzynek 50 dag mąki 1 duże op. proszku do pieczenia 25 dag masła 200 ml jasnego piwa tłuszcz bułka tarta Sposób wykonania: Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie białka ubić na sztywną pianę po czym połączyć ja z mąką, proszkiem…

Sos myśliwski Edyty

Składniki: 50 dag kości z dziczyzny 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 6 jagód jałowca 250 ml rosołu 250 ml ciemnego piwa 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml porto 2 łyżki marmolady z brusznic 1 łyżeczka musztardy ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania; Kości przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgniecione jagody…