Marynata:
- 3 łyżki miodu
- 1,5 l jasnego piwa
- 2 łyżki sosu Worcester
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki musztardy
- sól
- 4 łyżki octu winnego
Żeberka:
- 2 kg żeberek
- sól
- pieprz
- 50 ml relishu pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki białego octu winnego
- sos tabasco
Sposób wykonania:
Składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać po czym zalać nią żeberka.
Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie żeberka wyjąc z marynaty, osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem.
Ułożyć żeberka na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
Następnie 100 ml marynaty wymieszać z miodem, octem winnym, ketchupem, solą oraz pieprzem.
Posmarować sosem żeberka i piec jeszcze 10 minut.
Czynność powtórzyć tą dwukrotnie.