Składniki: świeżo zerwane strąki papryki Zalewa: 1 litr wody 8 dkg soli Sposób przyrządzenia: Umyte i oczyszczone strąki papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasiona i białą włókninę. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, chwilę gotować, usunąć pianę, jeśli się utworzy, schłodzić. Paprykę ułożyć w czystym dużym słoju, zalać solanką. Słój przykryć pergaminem i pozostawić…
Tag: z papryki
Listy
Papryka w pikantnej marynacie
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 10 dużych kolorowych papryk 2/3 szklanki oleju 10 ząbków czosnku drobno pokrojony imbir do smaku sok z 3 pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 goździki Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Czosnek obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir, smażyć mieszając 5…
Listy
Papryka marynowana po bałkańsku
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: kolorowa papryka Marynata: 1 litr wody 1 szklanka octu 3 łyżeczki soli cukier do smaku pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy do smaku kilka ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty, odcedzić. Tak przygotowaną paprykę pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm, ułożyć w…
Listy
Papryka w solance po bułgarsku
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kolorowej papryki posiekana natka pietruszki 1 nieduży korzeń chrzanu 1 korzeń pietruszki ¼ niedużej bulwy selera 2 g nasion kolendry Zalewa: 4,5 litra wody 35 dkg soli 1,5 szklanki octu Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, ułożyć w czystych słojach. Warzywa obrać, utrzeć na grubej tarce, dodać do słoi.…
Listy
Papryka w solance
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kolorowej papryki Solanka: 5 litrów wody 35 dkg soli 7 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Wodę i przyprawy zagotować, dodać sól, gotować aż sól się rozpuści. Pozostawić na noc aby solanka przeszła smakiem przypraw. Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty,…