Składniki: ½ kg papryki 15 dag żółtego sera 6 jaja 5 dag masła Sposób wykonania: Paprykę wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec aż skórka stanie się czarna, wówczas przełożyć paprykę do woreczka foliowego i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać paprykę ze skórki, przekroić na połówki usuwając gniazda nasienne. Natomiast ser zetrzeć na tarce po czym…
Tag: z papryki
Listy
Papryka z grilla na zimno
by Kalina Sobczak • • 0 Comments
Składniki: 3 papryki 10 dag sera feta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę smażyć na grillu do momentu, aż stanie się zupełnie czarna, wówczas przełożyć ją do woreczka foliowego i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy papryka ostygnie obrać ją ze skórki,…
Listy
Paprykowy bigos
by Magda Foks • • 0 Comments
Składniki: 1 kg czerwonej papryki 10 dag fasoli perłowej 25 dag kiełbasy 2 łyżki oleju 2 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 3/4 szklanki śmietany łyżka mąki sól pieprz mielona papryka majeranek Sposób wykonania; Fasolę zalać wodą po czym doprowadzić i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ugotować do miękkości. W między czasie paprykę pokroić…
Listy
Marmolada z papryki- Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 3 kg mięsistej czerwonej papryki 2 kg cukru otarta skórka i sok z 4 cytryn Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i przepuścić przez maszynkę, dodać cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu stale mieszając, po 10 minutach dodać sok i otartą skórkę z cytryny, nadal gotować, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do umytych…
Listy
Kiszona papryka Ewy
by Ewa Majchrzak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg czerwonej papryki 3 szklanki wody 3-4dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć na sicie , usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki . Przygotować wyparzone czyste słoje i układać paprykę. Zagotować wodę z solą i zalać słoje. Wystudzić i odstawić w suche i chłodne miejsce. Doskonały dodatek, jako zakąska lub dodatek do…