Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 10 dag fasoli perłowej
- 25 dag kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- majeranek
Sposób wykonania;
Fasolę zalać wodą po czym doprowadzić i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie ugotować do miękkości.
W między czasie paprykę pokroić w paseczki i udusić na rozgrzanym oleju.
Natomiast cebulę pokroić w plastry i przesmażyć.
Następnie paprykę wymieszać z odsączoną fasolą, kiełbasą oraz papryką.
Wlać jeszcze śmietanę wymieszaną z mąką oraz koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem.