Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka w solance

Składniki:

  • 5 kg kolorowej papryki

    Solanka:

  • 5 litrów wody
  • 35 dkg soli
  • 7 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • czosnek do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Wodę i przyprawy zagotować, dodać sól, gotować aż sól się rozpuści. Pozostawić na noc aby solanka przeszła smakiem przypraw. Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty, odcedzić. Tak przygotowaną paprykę układać w czystych słojach, zalać przefiltrowaną, przygotowaną dzień wcześniej solanką, szczelnie zamknąć. Pozostawić na 10-12 dni w temperaturze pokojowej. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *