Składniki:
- 5 kg kolorowej papryki
- posiekana natka pietruszki
- 1 nieduży korzeń chrzanu
- 1 korzeń pietruszki
- ¼ niedużej bulwy selera
- 2 g nasion kolendry
Zalewa:
- 4,5 litra wody
- 35 dkg soli
- 1,5 szklanki octu
Sposób przyrządzenia:
Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, ułożyć w czystych słojach. Warzywa obrać, utrzeć na grubej tarce, dodać do słoi. Składniki zalewy wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut usuwając ewentualnie wytwarzającą się pianę. Solankę schłodzić, zalać nią zawartość słoi, dokładnie zamknąć. Pozostawić na 10-12 dni w temperaturze pokojowej. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka