Składniki:
- 10 dużych kolorowych papryk
- 2/3 szklanki oleju
- 10 ząbków czosnku
- drobno pokrojony imbir do smaku
- sok z 3 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 goździki
Sposób przyrządzenia:
Paprykę oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Czosnek obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir, smażyć mieszając 5 minut. Obniżyć temperaturę i do rondla dodać sok pomarańczowy, cukier, pieprz i paseczki papryki, dusić jeszcze 20 minut. Gorącą marynatę z papryką przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć, pasteryzować 10 minut.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka