Składniki: 5 kg kolorowej papryki Solanka: 5 litrów wody 35 dkg soli 7 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Wodę i przyprawy zagotować, dodać sól, gotować aż sól się rozpuści. Pozostawić na noc aby solanka przeszła smakiem przypraw. Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty,…
Tag: z papryką
Listy
Papryka konserwowana z chrzanem
by Maria Boroń • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czerwonej papryki 25 dkg chrzanu ½ łyżeczki octu szczypta soli pęczek posiekanej natki pietruszki seler naciowy do smaku olej Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, pokroić wzdłuż na grube paski, usunąć nasiona. W dużej patelni smażyć porcjami paprykę tak długo aż będzie miękka ale skórka nie będzie popękana. Porcje obsmażonej…
Listy
Sos z dyni i papryki
by Wiktoria Orchowska • • 0 Comments
Listy
Papryka z piersią kurczaka
by Jola Rzeźniczak • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz curry 1 łyżka masła 200 g kwaśniej śmietany ½ pęczka szczypiorku 2 czerwone papryki 100 g startego sera Sposób wykonania: Kurczaka pokroić w paski, które oprószyć solą, pieprzem oraz curry i przesmażyć je na rozgrzanym maśle po czym zalać je śmietaną i trzymać jeszcze na ogniu około 3…
Listy
Sos pomidorowo-paprykowy
by Julia • • 0 Comments
Składniki: 2 pomidory 2 papryki 1 cebula 1 łyżka oliwy 150 ml wywaru ze szparagów 1 łyżka gęstej śmietany sól pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Obrane pomioty i papryki pokroić na mniejsze kawałki a cebule posiekać i razem udusić na rozgrzanej oliwie. Wówczas wlać wywar i trzymać na małym ogniu około 8…