Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryka konserwowana z chrzanem

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 25 dkg chrzanu
  • ½ łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • seler naciowy do smaku
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, pokroić wzdłuż na grube paski, usunąć nasiona.  W dużej patelni smażyć porcjami paprykę tak długo aż będzie miękka ale skórka nie będzie popękana. Porcje obsmażonej papryki odkładać do miski. Przyprawić solą i octem, wymieszać.  Korzenie chrzanu obrać i zetrzeć na tarce, łodygi selera drobno pokroić. W czystych słojach ułożyć obsmażoną paprykę, a na niej warstwę wymieszanych dodatków. Całość zalać gorącym olejem pozostałym ze smażenia papryki. Olej powinien o 2 cm przykrywać zawartość słoja. Słoje szczelnie zamknąć  i obrócić do góry dnem aż wystygną.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria  Boroń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *