Składniki: – Mięso mielone mieszane 70 dk – Kapusta słodka ½ główki – Ryż 1 ½ torebki błyskawicznej – Jajka 2 sztuki Przyprawy: – Szafran – Sól, pieprz – Gałka muszkatołowa cała – Kostka rosołowa warzywna Wykonanie: Kapustę poszatkować drobno i dobrze posolić, odstawić na godz. Po godzinie dobrze odcisnąć i jeszcze pokroić. Do mielonego…
Tag: z mięsa
Baranina
Wędzone mięso jagnięce – Hangikjöt
by marek • • 0 Comments
Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a smakowity efekt nie byłby taki szybki…
Inne mięsa
Leczo 2
by Romek • • 7 komentarzy
Inne mięsa
Królik w śmietanie
by Tomek • • 1 Comment
Skład: tuszka królika oliwa cebula czosnek ½ szklanki dobrej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę królika wypłukać, osuszyć i podzielić na porcje. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do nagrzanego do temperatury 250 stopni piekarnika. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać do piekącego się królika Po kilkunastu minutach podlać wodą, po…
-300x197.jpg)
.jpg)
-294x300.jpg)
.jpg)