Składniki: ½ kg żołądków drobiowych ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ugotować żołądki, aż będą miękkie, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, cebulę obrać i pokroić w plastry, poddusić na tłuszczu, podlać wodą, dodać żołądki, przecier pomidorowy, dusić jeszcze około 15-20 minut, przyprawić…
Tag: z mięsa
Listy
Karkówka ze śliwkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karkówki 3 średnie cebule 2 marchewki 10 suszonych namoczonych śliwek słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawa typu Vegeta sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, posmarować koncentratem pomidorowym i podsmażyć na oleju. Cebulę obrać i pokroić w pół talarki. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce…
Listy
Roladki schabowe w sosie serowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 kotletów schabowych 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 6 plastrów szynki wieprzowe 6 plastrów żółtego sera gouda Sos: 0,75 litra bulionu mięsnego 1 szklanka śmietany 18% 3 kostki topionego serka gouda Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem do smaku, posypać uprzednio obranym i posiekanym czosnkiem. Na każdym kotlecie…
Listy
Sznycle cielęce Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów cielęciny 4 pomidory 30 dkg mozzarellii 5 łyżek oleju ½ szklanki czarnych oliwek szczypta oregano ½ szklanki listków bazylii Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć i pokroić na sznycle, delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Oliwki pokroić w krążki. Mozorellę pokroić w plasterki.…
Listy
Smażona karkówka pachnąca majerankiem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz do smaku 4 ząbki czosnku szczypta majeranku szczypta ostrej czerwonej papryki olej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na kotlety, natrzeć uprzednio roztartym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, skropić olejem. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Na rozgrzanym oleju smażyć…