Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny
- kieliszek białego słodkiego wina
- 3 szkl. przetartych malin
- sok z cytryny
- płynny miód
- 6 łyżek słodkiej śmietanki
- listki melisy
Składniki: 4 jajka ¾ szkl. cukru pudru łyżeczka cukru pudru do białek ½ szkl. tartej bułki 1 szkl. malin masło Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Resztę cukru utrzeć z żółtkami, wówczas dodać maliny przetarte przez sito, tartą bułkę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.…
Składniki: 1 l malin 2 szkl. wody ½ szkl. cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny kieliszek wytrawnej wódki malinowej Sposób wykonania: Maliny gotować w wodzie około 5 minut po czym je odcedzić i przetrzeć przez sito, wówczas dodać do nich cukier. Wymieszać i dodać jeszcze mąkę wymieszaną z ½ szkl. wody…
Składniki: 5 kg malin 3 kg cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Malin oczyścić po czym zmiażdżyć je drewnianym tłuczkiem i przetrzeć przez sito. Następnie wrzucić do emaliowanego garnka i zalać je wodą. Wsypać jeszcze cukier i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie przełożyć je do słoików i szczelnie zakręcić.
Składniki: • 400 g świeżych malin • 2 2/3 szkl. cukru • ¾ szkl. wody Sposób wykonania: Maliny zasypać łyżką cukru i odstawić na godzinę. W między czasie z wody i cukru ugotować syrop po czym dodać do niego maliny. Całość dokładnie wymieszać i oprowadzić do wrzenia. Powstałą na powierzchni pianę usunąć i ponownie zagotować.