Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z krewetkami

Krewetki w sosie ziołowym z czosnkiem

Składniki: 36 surowych krewetek 20 krewetek z ogonkami 5 ml winiaku 200 ml białego wina główka czosnku kilka kropel tabasco 20 dag masła tłuszcz koperek natka pietruszki Sposób wykonania; Krewetki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas tłuszcz zlać a do krewetek dodać rozgnieciony czosnek, tabasco oraz wino. Całość podgrzać nie przerywając mieszania. Pod koniec dodać posiekaną…

Krewetki w imbirowej marynacie

Składniki: 3 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 1 szkl. posiekanej natki pietruszki ¼ szkl. soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ¼ łyżeczki oliwy z oliwek 20 krewetek Sposób wykonania: Czosnek zmiksować razem z natka pietruszki oraz imbirem, wówczas dodać sos sojowy, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i zalać marynatą krewetki, które…

Krewetki w sosie curry

Składniki:

  • 1 kg odwłoków krewetek królewskich, tygrysich
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka białego, mielonego pieprzu
  • ¼ szklanki wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 pokrojone w plastry cebule
  • 4 pomidory, obrane i drobno pokrojone
  • 1 drobno pokrojona, oczyszczona papryczka chili
  • kurkuma, anyż, mielone chili i sól do smaku

Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
  • kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej

Sos:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego