Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w sosie curry

Składniki:

  • 1 kg odwłoków krewetek królewskich, tygrysich
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka białego, mielonego pieprzu
  • ¼ szklanki wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 pokrojone w plastry cebule
  • 4 pomidory, obrane i drobno pokrojone
  • 1 drobno pokrojona, oczyszczona papryczka chili
  • kurkuma, anyż, mielone chili i sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Jeśli odwłoki krewetek są nie oczyszczone należy je oczyścić. W tym celu każdą z nich ostrożnie zgniatamy, obieramy z chitynowego pancerza. Następnie ostrym nożem nacinamy od strony grzbietowej i usuwamy czarny przewód pokarmowy. Wiórka kokosowe mieszamy z wodą i pozostałymi przyprawami. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy wodę z dodatkami, a gdy ta zacznie wrzeć, dodajemy cebulę, powoli dusimy mieszając aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i nadal dusimy aż te się zaczną rozpadać. Dodajemy krewetki i dusimy jeszcze około 3 – 5 minut. Sos przyprawiamy do smaku i podajemy najlepiej z ryżem na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *