Składniki:
- 1 kg odwłoków krewetek królewskich, tygrysich
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka białego, mielonego pieprzu
- ¼ szklanki wody
- 6 łyżek oliwy
- 3 pokrojone w plastry cebule
- 4 pomidory, obrane i drobno pokrojone
- 1 drobno pokrojona, oczyszczona papryczka chili
- kurkuma, anyż, mielone chili i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Jeśli odwłoki krewetek są nie oczyszczone należy je oczyścić. W tym celu każdą z nich ostrożnie zgniatamy, obieramy z chitynowego pancerza. Następnie ostrym nożem nacinamy od strony grzbietowej i usuwamy czarny przewód pokarmowy. Wiórka kokosowe mieszamy z wodą i pozostałymi przyprawami. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy wodę z dodatkami, a gdy ta zacznie wrzeć, dodajemy cebulę, powoli dusimy mieszając aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i nadal dusimy aż te się zaczną rozpadać. Dodajemy krewetki i dusimy jeszcze około 3 – 5 minut. Sos przyprawiamy do smaku i podajemy najlepiej z ryżem na sypko.