Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z krewetkami

Pikantne krewetki Basi

 

Składniki:

  • 10 odwłoków krewetek tygrysich
  • 2 szklanki rozdrobnionej sałaty lodowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cytryna i szczypior do dekoracji

     

    Mieszanka przyprawowa:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego (białego i czarnego)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie

 

Krewetki w majonezie z ogórkiem

Składniki: 350 g krewetek 500 g zielonych ogórków 80 ml majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki brandy sól pieprz cukier puder liście sałaty Sposób wykonania: Majonez wymieszać razem z ketchupem oraz brendy po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić w drobną kosteczkę. Do…

Placuszki z krewetkami

Składniki: 500 g tygrysich krewetek 100 g posiekanej słoniny 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki kilkanaście ziaren białego pieprzu 2 korzonki kolendry sól 50 g tartej bułki 2 jajka olej Sposób wykonania: Czosnek, pieprz oraz kolendrę utrzeć na jednolitą masę. Następnie krewetki obrane ze skorupek zemleć razem ze słoniną po czym dodać masę z czosnku,…

Krewetki z chili

Składniki: 800 g krewetek tygrysich 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki sosu rybnego sok z 1 limetki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka imbiru 2 papryczki chili 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek bazylii Sposób wykonania: Pokroić chili i razem z imbirem przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać krewetki i trzymać na dużym ogniu około…

Krewetki z papryką i cukinią

Składniki: 25 dkg oczyszczonych krewetek królewskich lub tygrysich 1 oczyszczona, pokrojona czerwona papryka 10 dkg pokrojonej w słupki obranej ze skóry młodej cukinii 1/2 szklanki sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać olej, dodać krewetki i smażyć mieszając przez 3 minuty, dodać paprykę i cukinię, smażyć kolejne 2 minuty. Do tak przygotowanych krewetek z…