Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kiełbasą

Marynowane kiełbaski do piwa

Składniki: 1 kg kiełbasek frankfruterek lub kabanosów 1 kg cebuli 1 szklanka octu 1,5 szklanki wody 2 łyżki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 rozgniecionych ząbków czosnku Sposób przyrządzenia: Kiełbaski pokroić na kawałki wg upodobań, skórkę pozakłuwać widelcem. Przygotować marynatę. Wodę, ocet,…

Jajecznica po zakopiańsku

Składniki: 2 jajka 2 kiełbaski frankruterki lub inne cienkie 2 łyżki mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżka tartego sera oscypka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kiełbaski lekko ponacinać i przyrumienić na maśle, odstawić w ciepłe miejsce. Używając trzepaczki ubić razem w misce jajka, mleko, przyprawy. Patelnie rozgrzać mocno, dodać masło, a gdy się rozpuści dodać mix…

Wykwintny bigos alzacki

 

Składniki:

    • 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
    • 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
    • 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
    • 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
    • 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
    • 3 szklanki białego wina półwytrawnego
    • 4 szklanki bulionu drobiowego
    • 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
    • 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
    • 2 liście laurowe
    • 10 całych ziaren pieprzu
    • 10 jagód jałowca
    • 4 goździki
    • sól, pieprz

Zrazy z mzzcarelli i kiełbasy

Składniki: 50 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 50 dkg sera mozzarella 1 jajko 1 szklanka tartej bułki Sposób przyrządzenia: Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić obsączony z zalewy ser mozzarella. Ser, kiełbasę i skłócone jako wymieszać w misce, formować w kulki  o średnicy 2, 5 cm, każdą dokładnie obtoczyć w bułce. Piekarnik…

Zupa ziemniaczana wiejska

Składniki: 5 ziemniaków 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 10 dkg białek kapusty 5 ząbków czosnku 1 łyżka nasion kopru 1 łyżka oliwy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę lub plastry. Zalać litrem zimnej wody, dodać czosnek i ugotować. Odlać wywar a ziemniaki i czosnek dokładnie rozgnieść. Ponownie wlać odlany wywar,…