Składniki: 1 szkl kaszy bul gur 2 szkl wrzątku ½ szkl posiekanej natki pietruszki 2/3 szkl rodzynek 1 szkl posiekanej zielonej cebulki 1/3 szkl soku z limetki 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Kaszę zalać Wrzackiem i odstawić na bok aż kasza zmięknie. Wówczas ją odcedzić i przełożyć do miski. Dodać do…
Tag: z kaszy
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
by Adrianna Studzińska • • 0 Comments
Składniki: łyżka oliwy z oliwek cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl startej marchewki 1 szkl suchej kaszy perłowej 3 szkl bulionu warzywnego 2 szkl ziaren kukurydzy ¼ szkl posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania; Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz posiekaną marchewkę. Trzymać na ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodać…
Listy
Kluski z kaszy manny z majerankiem
by Asia Michalak • • 0 Comments
Listy
Kluski z kaszy gryczanej z cebulą
by Olgierd Witkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl kaszy gryczanej ½ szkl wody 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Kaszę wsypać do rondelka i podgrzać. Następnie rozłożyć ja na talerzu na grubość 2 cm. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy stężeje pokroić ja w kwadraty i przełożyć je do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Ułoży na niej cebulę pokrojoną w piórka,…
Listy
Mamałyga z bryndzą
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: 1 l tłustej śmietany 300 g kaszy kukurydzianej 100 g bryndzy sól Sposób wykonania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kaszę. Następnie doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokruszoną bryndzą.