Składniki: 1 kg karpia 4 dkg mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 5 dkg piure z pomidorów ½ szklanki czerwonego wina olej roślinny sok z 1 cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, umyć, wyfiletować (lub bez filetowania podzielić na dzwonka) pozostawiając skórę, podzielić na porcję. Mięso przyprawić solą i pieprzem,…
Tag: z karpia
Karp
Karp zapiekany
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 3 jajka 6 łyżek majonezu 3 łyżki tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę. Jajka zmiksować z majonezem i tartym serem. Rybę podzielić na porcję, każdą moczyć w jajkach z dodatkami, układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 170 stopni C.…
Karp
Karp na parze na sposób chiński
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 2 łyżki ugotowanej rozgniecionej soi 2 łyżeczki pokrojonego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 2 łyżki pokrojonej cebuli dymki 2 łyżki pokrojonej ostrej papryki 2 łyżki pokrojonej słodkiej papryki 2 łyżki posiekanej naci kolendry ½ szklanki białego wina 4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia:…
Karp
Karp w sosie maślanym
by Romek • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 2 kg ¼ szklanki masła 1/3 szklanki śmietany 2 liście laurowe 1 cytryna sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia umyć, osuszyć, wyfiletować, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć porcję ryby na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić masło, dodać liść laurowy. Ułożyć w nim…
Karp
Wigilijna zupa z karpia
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 karp, około 1 kg 3 łyżki masła ½ szklanki mąki 20 dkg pietruszki, marchewki, selera 1 łyżeczka octu 1 liść laurowy sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę. Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić. Do czystego wywaru dodać…