Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp na parze na sposób chiński


Składniki:

    • 1 karp o wadze około 1 kg
    • 2 łyżki ugotowanej rozgniecionej soi
    • 2 łyżeczki pokrojonego czosnku
    • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
    • 2  łyżki pokrojonej cebuli dymki
    • 2 łyżki pokrojonej ostrej papryki
    • 2 łyżki pokrojonej słodkiej papryki
    • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
    • ½ szklanki białego wina
    • 4 łyżki oliwy
    • sól, pieprz, cukier do smaku



    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, sprawić, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, lekko zeszklić, wyjąć i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć przez 2 minuty paprykę, imbir, cebulę i nać kolendry, wyjąc, połączyć z przygotowanym czosnkiem.

    Na patelnię dodać soję, podsmażyć mieszając aż poczujemy przyjemny zapach, dodać przyprawy, wino, wymieszać. Tak przygotowaną pastą rozsmarować na poporcjowanej rybie, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.

    Porcje ryby obłożyć podsmażonymi warzywami, na dno woca wlać wodę, ustawić nad nią wykonane z drewna naczynia, podgrzewać aż ryba zmięknie. Podawać z dodatkiem ryżu.

    Naczynia do gotowania na parze:

    wok

    koszyk

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *