Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w sosie maślanym

Składniki:

    • 1 karp o wadze około 2 kg
    • ¼ szklanki masła
    • 1/3 szklanki śmietany
    • 2 liście laurowe
    • 1 cytryna
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Karpia umyć, osuszyć, wyfiletować, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć porcję ryby na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić masło, dodać liść laurowy. Ułożyć w nim porcje ryby, wlać śmietanę i sok z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez 30 minut. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *