Składniki: 20 dkg wędzonego łososia 2 łyżki gęstej śmietany 20 dkg twarogu śmietankowego sok z połowy cytryny ½ łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz kawior do dekoracji Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić w kostkę, w blenderze zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny, twaróg, śmietanę, sól i pieprz, zmiksować całość. Wyłożyć pulchny mus do miseczki, dodać…
Tag: rybny
Łosoś
Filet z łososia w musztardowym sosie
by Monika Podsiadło • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg filetów z łososia ze skórą 1 łyżka soku z cytryny Mieszanka przyprawowa: 2 łyżki ulubionej musztardy 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki rozpuszczonego masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przyprawy dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia polać częścią przygotowanej mieszanki przyprawowej. Filety umyć i…
Łosoś
Filet z łososia z kapustą i pieczarkami
by Asia Cieślińska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetu z łososia ze skórą 35 dkg dobrej kiszonej kapusty 5 dużych pieczarek mąka 1 nieduże jabłko 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanego koperku pieprz, sól, cukier do smaku 2 łyżki smalcu lub oleju Sposób przyrządzenia: Filet z łososia umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć…
Karp
Karp w sosie maślanym
by Romek • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 2 kg ¼ szklanki masła 1/3 szklanki śmietany 2 liście laurowe 1 cytryna sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia umyć, osuszyć, wyfiletować, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć porcję ryby na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić masło, dodać liść laurowy. Ułożyć w nim…
Łosoś
Łosoś w soli i koprze marynowany krok po kroku
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ½ kg filetu z łososia (ze skórą) 3 dkg soli ( 2 łyżki) 2,5 dkg cukru ( 2 łyżki) 0,4 dkg mielonego pieprzu ( 2 łyżeczki) koperek Sposób przyrządzenia: Pierwszą czynnością winno być bardzo dokładne oczyszczenie filetu z resztek ości. Przesuwając opuszkami palców po powierzchni filetu doskonale je wyszukamy i posługując się pęsetą usuniemy.…