Składniki:
- ½ kg filetu z łososia (ze skórą)
- 3 dkg soli ( 2 łyżki)
- 2,5 dkg cukru ( 2 łyżki)
- 0,4 dkg mielonego pieprzu ( 2 łyżeczki)
- koperek
Sposób przyrządzenia:
Pierwszą czynnością winno być bardzo dokładne oczyszczenie filetu z resztek ości. Przesuwając opuszkami palców po powierzchni filetu doskonale je wyszukamy i posługując się pęsetą usuniemy.
Filet z łososia kładziemy na odpowiednio dużym kawałku folii. W miseczce mieszamy sól, cukier i pieprz.
Dokładnie pokrywamy filet przygotowaną mieszanką przypraw.
Na przyprawiony filet układamy całe (nie siekane) łodygi kopru. Jeśli są zbyt długie przycinamy dolną część.
Zawijamy bardzo dokładnie i ściśle łososia w folię. Dodatkowo można zawinąć jeszcze w jedną warstwę aby mieć pewność że wytwarzający się płyn nie wypłynie. Tak przygotowany pakiet odstawiamy na minimum dwa dni do lodówki.
Po upływie tego czasu wyjmujemy łososia z lodówki, odwijamy z folii, obieramy z kopru i szybko myjemy aby pozbyć się resztek soli. Suszymy ręcznikiem papierowym.Układamy filet na desce i używając ostrego, dużego noża kroimy w skośne plasterki.
Tak przygotowanego łososia możemy podawać z krakersami, grzankami, białym pieczywem, dekorować nim potrawy itp. Skropienie sokiem cytrynowym znakomicie podnosi jego walory smakowe.
Smacznego.