Składniki: 1 karp 1 – 2 kg , 1 porcja włoszczyzny marchew, pietruszka, seler 2 jaja ugotowane na twardo cytryna Farsz: mleko 3 łyżki dobrego masła 2 łyżki oliwy 1/2 czerstwej bułki 3 jajka 1 cebula tłuszcz do wysmarowania naczynia sól, biały pieprz Sposób wykonania: Karpia umyć, delikatnie sprawić, osuszyć i delikatnie odfiletować, nie uszkadzając skóry. Mięso…
Tag: z karpia
Karp
Karp w galarecie
by Krystyna • • 1 Comment
Karp
Karp wigilijny
by Roman • • 0 Comments
Składniki: 1 karp sok cytrynowy seler cebula kieliszek czerwonego wytrawnego wina skórka otarta cytrynowa kilka ziarenek pieprzu 1/3 łyżeczki imbiru szklanka ciemnego piwa kostki cukru 5 dkg suchego piernika na miodzie lub chleba razowego 5 dkg rodzynek 2 łyżki masła łyżka powideł ze śliwek Sposób wykonania: Karpia w wadze około kilograma zabijamy i skrzętnie zbieramy krew…
Karp
Fileciki z karpia duszone w liściach szpinaku*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (10 porcji) Karp (filet) – 1,00 kg Szpinak liściasty – 0,50 kg Śmietana 30% – 0,5l Masło – 0,20 kg Czosnek – 0,03 kg Ziemniaki – 1,00 kg Borowiki – 0,40 kg Cebula – 0,10 kg Marchewka – 0,20 kg Dekoracja: koperek, rozmaryn Przyprawy: cukier, sól, pieprz, pieprz czerwony, przyprawa…
Karp
Galantyna z karpia po polsku*
by marek • • 0 Comments
* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Filety z karpia (ze skórą, bez ości) – 1000 g Cebula (obrana) – 80 g Seler (obrany) – 30 g Wino białe wytrawne – 0,05 l Bułka – 100 g Masło – 50 g Mleko – 0,08 l Jaja – 2 szt. Sól Pieprz czarny (świeżo zmielony) Gałka muszkatołowa…