Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z karpia

Karp z pieczarkami*

Składniki: karp ok 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule śmietana ser żółty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia podzielić na dzwonki. Posolić, popieprzyć- usmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić. Cebul pokroić w kostkę, podsmażyć na szklisto na oleju, dodać pieczarki. Przyprawić i smażyć. Rybę przykryć pieczarkami z cebulą. Zalać śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika…

Karp wigilijny II

Składniki: 1 kg karpia kilka suszonych śliwek łyżka powideł śliwkowych garść rodzynek 1 szklanka mocnego wywaru mięsnego oliwa mąkach sok z cytryny sól, biały pieprz. Sposób przyrządzenia: Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, osuszyć pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić, dodać powidła i zmiksować wywarem…

Karp gotowany w jarzynach

Składniki: karp około 1,5 kg jarzyny jak na rosół liście laurowe kilka ziaren białego pieprzu ziela angielskiego sól Sposób przyrządzenia: Karpia umyć, sprawić, dokładnie wyfiletować. Z łba usunąć oczy i płaty skrzelowe. Z łba, resztek pozostałych po filetowaniu i jarzyn ugotować esencjonalny wywar i przecedzić. Filety umyć, posolić i osuszyć. Ułożyć ściśle w naczyniu, zalać…

Karp marynowany

Składniki: karp 1,5 do 2 kg  oliwa z oliwek  pieprz biały mąka Marynata: 1 marchew  1 pietruszka 1 duża cebula 1/2  małego selera korzeniowego liście laurowe, ziarna ziela angielskiego (wg upodobań) 1/8- 1/2szklanki octu spirytusowego (wg smaku) Sposób wykonania: Karpia sprawiamy, filetujemy, myjemy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i pieprzem. Oprószamy mąką, smażymy na oliwie na…