Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp marynowany

Składniki:

    • karp 1,5 do 2 kg 
    • oliwa z oliwek 
    • pieprz biały
    • mąka

    Marynata:

    • 1 marchew 
    • 1 pietruszka
    • 1 duża cebula
    • 1/2  małego selera korzeniowego
    • liście laurowe, ziarna ziela angielskiego (wg upodobań)
    • 1/8- 1/2szklanki octu spirytusowego (wg smaku)

    Sposób wykonania:
    Karpia sprawiamy, filetujemy, myjemy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i pieprzem. Oprószamy mąką, smażymy na oliwie na złoty kolor. Przygotowujemy marynatę. Włoszczyznę i cebulę kroimy w plasterki. Wraz z przyprawami zalewamy dwiema szklankami zimnej wody, gotujemy kilkanaście minut, aż włoszczyzna lekko zmięknie. Wlewamy ocet, doprawiamy marynatę solą, cukrem i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. W szerokim szklanym naczyniu układamy usmażone dzwonka karpia, zalewamy chłodną marynatą, przykrywamy i wstawiamy na minimum dobę do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *