Składniki:
-
- 1 karp około 1,5 kg
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka żelatyny
- cytryna
- 2 jajka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, ugotowane jarzyny wyjąć. Karpia sprawić, dokładnie umyć, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru,bardzo powoli ugotować, ostrożnie wyjąć. Dalej gotować głowę karpia i ewentualnie inne części ryby aż pozostaną 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić, wystudzić. Wywar sklarować ubitym białkiem jajka. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, rozpuścić w wywarze, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Część wywatu odlać na półmisek, poczekać aż zastygnie. Na zastygłej galarecie ułożyć ozdobnie dzwonki karpia. Jarzyny pokroić, ozdobić rybę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry, ułożyć na rybie, zalać galaretą, schłodzić.Półmisk z rybą udekorować zieleniną i plastrami cytryny.
1 comment for “Karp w galarecie”