Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp wigilijny

Składniki:

    • 1 karp
    • sok cytrynowy
    • seler
    • cebula
    • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    • skórka otarta cytrynowa
    • kilka ziarenek pieprzu
    • 1/3 łyżeczki imbiru
    • szklanka ciemnego piwa
    • kostki cukru
    • 5 dkg suchego piernika na miodzie lub chleba razowego
    • 5 dkg rodzynek
    • 2 łyżki masła
    • łyżka powideł ze śliwek

    Sposób wykonania:
    Karpia  w wadze około kilograma zabijamy i skrzętnie zbieramy krew do naczynia, w którym to sok z połówki cytryny już obecny jest. Po oczyszczeniu rybę w dzwonki krajmy i po nasoleniu na 20 minut w chłodne miejsce odkładamy. Następnie wywaru pół litra szykujemy z selera jednego pokrojonego w paseczki, dużej cebuli, jednego kieliszka czerwonego wytrawnego wina, kawałka cienko obranej skórki cytrynowej, kilku ziarenek pieprzu, 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru i soku z połówki cytryny. W wywarze tym rybę gotujemy, a po ugotowaniu ostrożnie wyciągamy na półmisek, który to zrazu w miejsce takie odkładamy by ryba ciepłoty nie straciła. Wywar przecieramy przez sito cienkie i dodajemy krwi z karpia, szklankę piwa ciemnego, 2-3 kostki cukru, łyżkę powideł ze śliwek, 5 dkg ususzonego i utartego piernika na miodzie wypieczonego, 5 dkg rodzynek oraz czubatą łyżkę masła. Sos ten przez minut około 15 na małym ogniu gotujemy, a gdy nieco ostygnie kosztujemy, czy aby solny dobrze jest i w razie jakimś dosalamy do smaku. Gorącym sosem rybę ułożoną na półmisku zalewamy. Można też w sosjerce sos podać a karpia pietruszką ustroić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *