Będąc na Słowacji, dowiedziałam się, że tam gotowane kartofle to tylko półprodukt. Jadłam tam ziemniaczki na różne sposoby .. wszytskie pieczone ! oto mój pomysł:
Składniki:
- Ziemniaczki [wcześniej ugotowane]
- Papryka
- Czosnek
- Cebula
- Pieczarki
Sposób przygotowania:
Pokroić ugotowane ziemniaczki na dużą kostkę. Pokroić także paprykę na dość spore kawałki. Nie obierać ząbków czosnku ale nie dawać całej główki. Pieczarki przekroić na pół, a cebulę pokroić na gróbe plastry. Wszystko położyć na blaszce jak do pieczenia pizzy. Posypać carry lub słodką czy ostrą papryką [wedle uznania]. Piec w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia ziemniaczków. Podawać z sosem tzatziki, jajkiem sadzonym czy też jeść samo z sobą. Doskonałe z kefirem, maślanką czy ewentualnie mlekiem.
3 comments for “Ziemniaczki pieczone jak na Słowacji”