*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:
(10 porcji)
- Karp (filet) – 1,00 kg
- Szpinak liściasty – 0,50 kg
- Śmietana 30% – 0,5l
- Masło – 0,20 kg
- Czosnek – 0,03 kg
- Ziemniaki – 1,00 kg
- Borowiki – 0,40 kg
- Cebula – 0,10 kg
- Marchewka – 0,20 kg
- Dekoracja: koperek, rozmaryn
- Przyprawy: cukier, sól, pieprz, pieprz czerwony, przyprawa do piernika
Sposób przyrządzenia:
Kroimy oczyszczone filety z karpia (trzy kawałki na jedną porcję). Potem lekko je solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawą do piernika i smażymy na sklarowanym maśle przez 3-4minuty.Gdy karp jest już rumiany, zlewamy nadmiar tłuszczu z patelni, dodajemy śmietanę, szpinak liściasty, przyprawy i dusimy pod przykryciem. W między czasie z surowych (obranych) ziemniaków wydrążamy środki. Tak przygotowane ziemniaki nastawiamy do gotowania i przygotowujemy farsz, którym napełnimy ziemniaki. Na patelni na maśle podsmażamy cebulę (kostka) i dodajemy pokrojone borowiki, a następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Na środku talerza układamy finezyjnie karpia ze szpinakiem, a pomiędzy fleciki kładziemy ziemniaki napełnione duszonymi w śmietanie borowikami. W ugotowaną kulkę marchwi wbijamy rozmaryn i koperek i dekorujemy przygotowaną porcję, całość posypujemy czerwonym pieprzem.
Wszystkie ryby charakteryzują się właściwościami szczególnie cenionymi w nowoczesnej gastronomii: zawierają znikome ilości cholesterolu, są lekkostrawne, są źródłem łatwo przyswajalnego białka, cennych witamin i soli mineralnych. Naukowcy twierdzą, że dwa dania rybne spożywane w tygodniu pokrywają zapotrzebowanie na nienasycony kwas tłuszczowy omega-3, który chroni przed zawałem serca.
Autor: Ryszard Świerkot