Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fileciki z karpia duszone w liściach szpinaku*

karp4ss.jpg*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:

(10 porcji)

  • Karp (filet) – 1,00 kg
  • Szpinak liściasty – 0,50 kg
  • Śmietana 30% – 0,5l
  • Masło – 0,20 kg
  • Czosnek – 0,03 kg
  • Ziemniaki – 1,00 kg
  • Borowiki – 0,40 kg
  • Cebula – 0,10 kg
  • Marchewka – 0,20 kg
  • Dekoracja: koperek, rozmaryn
  • Przyprawy: cukier, sól, pieprz, pieprz czerwony, przyprawa do piernika

Sposób przyrządzenia:
Kroimy oczyszczone filety z karpia (trzy kawałki na jedną porcję). Potem lekko je solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie obtaczamy w mące wymieszanej z przyprawą do piernika i smażymy na sklarowanym maśle przez 3-4minuty.Gdy karp jest już rumiany, zlewamy nadmiar tłuszczu z patelni, dodajemy śmietanę, szpinak liściasty, przyprawy i dusimy pod przykryciem. W między czasie z surowych (obranych) ziemniaków wydrążamy środki. Tak przygotowane ziemniaki nastawiamy do gotowania i przygotowujemy farsz, którym napełnimy ziemniaki. Na patelni na maśle podsmażamy cebulę (kostka) i dodajemy pokrojone borowiki, a następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Na środku talerza układamy finezyjnie karpia ze szpinakiem, a pomiędzy fleciki kładziemy ziemniaki napełnione duszonymi w śmietanie borowikami. W ugotowaną kulkę marchwi wbijamy rozmaryn i koperek i dekorujemy przygotowaną porcję, całość posypujemy czerwonym pieprzem.

Wszystkie ryby charakteryzują się właściwościami szczególnie cenionymi w nowoczesnej gastronomii: zawierają znikome ilości cholesterolu, są lekkostrawne, są źródłem łatwo przyswajalnego białka, cennych witamin i soli mineralnych. Naukowcy twierdzą, że dwa dania rybne spożywane w tygodniu pokrywają zapotrzebowanie na nienasycony kwas tłuszczowy omega-3, który chroni przed zawałem serca.

Autor: Ryszard Świerkot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *