Składniki 1 kg kwaśnych jabłek 3 l wody 30 dkg cukru 3 dkg drożdży Sposób przyrządzenia: Umyte jabłka pokroić w plastry. W dużym rondlu zalać jabłka wodą, gotować 10 minut pod koniec gotowania dodać cukier, schłodzić do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuścić w wodzie dodać do wywaru jabłkowego, przykryć gazą, odstawić na 15 godzin. Po tym…
Tag: z jabłkiem
Sosy
Sos jabłkowy z cynamonem
by Maja Wnuk • • 0 Comments
Składniki: 3 jabłka 3 szkl. wody 6 kostek cukru laska cynamonu łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Jabłka obrać ze skórki po czym pokroić je w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie skórkę z jabłek zalać 3 szklankami wody i ugotować. Następnie zlać wodę i zalać nią jabłka. Wsypać jeszcze cukier i dodać laskę cynamonu. Ponownie zagotować,…
Jabłka
Pasta jabłkowa z selerem naciowym
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 2 winne jabłka 3 łodygi selera naciowego 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 łyżki kefiru sól pieprz Sposób wykonania:Jabłka obrać po czym zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.Następnie selery obrać, drobno posiekać, połowę zmiksować z jabłkami, miodem, 2 łyżkami orzechów, cynamonem, kefirem,…
Ciastka
Ciasteczka francuskie Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie jabłka 3 sztuki cukier 2 łyżki jajko 1 sztuka cukier puder 4 łyżki orzechy włoskie posiekane 15 dag Sposób przyrządzenia:Jabłka należy umyć i wydrążamy z nich gniazda nasienne, pokroić je wkawałki, dusić je wraz z cukrem oraz niewielką ilością wody na mus,następnie przestudzić i zmieszać z orzechami. Rozmrożone ciasto pokroićw…
Sosy
Sos jabłkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • jabłka 20 dag • mąka ziemniaczana 1 dag • cukier 8 dag • starta skórka z cytryny • wino słodkie 1 kieliszek Sposób przyrządzenia: Jabłka trzeba bardzo dokładnie umyć, następnie je obrać i wykroić z nich gniazdka nasienne, po czym pokroić w cząsteczki. Jabłka proszę zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do nich…