Składniki: ½ kg jabłek 1 słoiczek chrzanu 1średnia marchewka ½ szklanki śmietany cukier Sposób przyrządzenia: Jabłka i marchewkę opłukać, osączyć na papierowym ręczniku i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do szklanej miseczki, połączyć z chrzanem ze słoiczka, dodać cukier do smaku i połączyć ze śmietaną. Schłodzić.
Tag: z jabłek
Jabłka
Jabłka w rumowym cieście
by Aneta Müller • • 0 Comments
Składniki: jabłka 2 łyżki oleju Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 – 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru olejek rumowy do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki ciasta zmiksować. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka nabijać na widelec, moczyć w cieście, smażyć na złoty kolor. Przed podaniem obsączyć z…
Desery
Jabłka w cieście francuskim z posypką migdałową
by Roksana Jastrząb • • 0 Comments
Składniki: lekko kwaśne jabłka kilka łyżek dżemu truskawkowego 50 dkg mrożonego ciasta francuskiego 1 zmiksowane jajko 5 dkg posiekanych migdałów cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Płaty rozmrożonego ciasta pokroić w odpowiednio duże kwadraty, na każdym ułożyć 4 cząstki jabłka, dodać odrobinę dżemu, rogi ciasta zawinąć do góry, posmarować…
Jabłka
Jabłka w karmelu z sezamem
by Piotr Mieszkowski • • 0 Comments
Składniki: 4 lekko kwaśne jabłka 1 szklanka cukru mąka ziemniaczana woda 2 łyżki oleju 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sezamu Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Z mąki ziemniaczanej i wody przygotować ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka maczać w cieście, obsmażyć na rumiano, obsączyć…
Jabłka
Jabłka w winie
by Malwina Zioło • • 0 Comments
Składniki: 6 jabłek 20 dkg herbatników ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu laski cynamonu do dekoracji Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. W rondlu wymieszać sok, wino, cukier, doprowadzić do wrzenia, dodać plastry jabłka, gotować 10 minut. Herbatniki pokruszyć, umieścić…