Składniki: 100 g błękitnego sera pleśniowego 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Pieprz Sposób wykonania: Jabłka przekroić na połówki z których wydrążyć miąższ i skropić je sokiem z cytryny po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Do otwór po gniazdach nasiennych włożyć starty ser pleśniowy. Całość posypać…
Tag: z jabłek
Listy
Pieczone jabłuszka z mięsną niespodzianką
by Dagmara Kornas • • 0 Comments
Składniki: 12 średnich kwaśnych jabłek 4 cebule 1 kg mielonego mięsa drobiowego cytryna 2 łyżeczki majeranku 3 jajka 25 dkg sera Gouda sól, pieprz do smaku pęczek pietruszki Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Sokiem z cytryny skropić środki jabłek, żeby nie ściemniały, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać,…
Listy
Jeżyny w jabłkowym musie
by Karina Szmyd • • 0 Comments
Składniki: 1 l jabłkowego musu 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu 1 l jeżyn 400 ml jogurtu Sposób wykonania: Mus jabłkowy doprawić do smaku cynamonem oraz miodem po czym przelać go do pucharków Na musie rozłożyć jeżyny. Następnie jogurt roztrzepać jogurt i polać cały deser.
Jabłka
Kaszanka w jabłkach
by Karol Zagajewski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kaszanki gryczanej 12 winnych jabłek łyżka majeranku 3 łyżki masła 5 dag tłustego boczku ½ cytryny łyżka cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Z jabłek ściąć wierzch a miąższ delikatnie wydrążyć. Następnie boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, wówczas doda kaszankę i razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…
Jabłka
Jabłka zapiekane w kruszonce
by Elżbieta Daniszewska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jabłek 60 g płatków migdałowych 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru szczypta cynamonu 200 g masła 200 g mąki 200 g cukru Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w plastry, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać je cynamonem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie mąkę utrzeć razem z masłem i cukrem po czym dodać…