Składniki: • 1 pierś z indyka ze skórą • ¼ pęczka bazylii • ¼ szkl. orzechów • pieprz • ¼ zkl. stopionego masła Polenta: • 5 szkl. wody • ¼ masła • 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej • sól • pieprz Sposób wykonania: Masło razem z wodą doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę…
Tag: z indyka
Indyk
Indycze klopsy z figami i orzechami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 5 grubych kromek czerstwego chleba ½ szkl. suszonych fig 1 żółta cebula 2 gałązki szałwii 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 jajko ½ szkl. posiekanych orzechów pieprz Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać namoczone kromki chleba, posiekane figi i szałwie oraz cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dodać jeszcze orzechy oraz pieprz…
Indyk
Piccata z indyka
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg mięsa z indyka ½ pęczka natki pietruszki 2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szkl. mąki 2 łyżki kaparów 1 szkl. bulionu pieprz Sposób wykonania: Mięso z indyka pokroić na porcję, które oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać bulion, dodać skórkę oraz sok z cytryny i kapary.…
Indyk
Gyros z udźca z indyka
by Ewelina B • • 0 Comments
Ta potrawa jest troszeczkę pracochłonna ale jest tego warta. Serwuję ją z białym ryżem ugotowanym na sypko, surówką z białej kapusty oraz sosem czosnkowym.
Składniki:
• udziec z indyka 1 sztuka
• kukurydza 1 puszka
• pędy bambusa 1/2 słoika
• czubryca czerwona 2 łyżeczki
• ziarenka smaku 1/2 łyżeczki
• przyprawa do gyrosa 1/2 opakowania
Sposób przyrządzenia:
Udziec z indyka obieramy ze skóry i nacieramy czubrycą, ziarenkami i przyprawą do gyrosa- zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 140’C.
Studzimy i obieramy mięso, kroimy je w paseczki. Na patelni smażymy z kukurydzą i bambusem, doprawiamy jeszcze przyprawa do gyrosa. Układamy na talerzu i jemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Indyk
Roladki z indyka z serowym nadzieniem
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: kilka plasterków wędzonego indyka 50 dag twarożku z ziołami 1 główka sałaty 15 dag zielonych oliwek 1 czerwona papryka Sposób wykonania: Oliwki drobno posiekać ( kilka zostawić do dekoracji) po czym dodać do twarożku i dokładnie wymieszać. Powstałą masą smarujemy plastry indyka i zawijamy w ruloniki, które wstawić na 30 min do lodówki. W…