Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z indyka

Indycze klopsy z figami i orzechami

Składniki: 5 grubych kromek czerstwego chleba ½ szkl. suszonych fig 1 żółta cebula 2 gałązki szałwii 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 jajko ½ szkl. posiekanych orzechów pieprz Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać namoczone kromki chleba, posiekane figi i szałwie oraz cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dodać jeszcze orzechy oraz pieprz…

Piccata z indyka

Składniki: 1 ½ kg mięsa z indyka ½ pęczka natki pietruszki 2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szkl. mąki 2 łyżki kaparów 1 szkl. bulionu pieprz Sposób wykonania: Mięso z indyka pokroić na porcję, które oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać bulion, dodać skórkę oraz sok z  cytryny i kapary.…

Gyros z udźca z indyka

Ta potrawa jest troszeczkę pracochłonna ale jest tego warta. Serwuję ją z białym ryżem ugotowanym na sypko, surówką z białej kapusty oraz sosem czosnkowym.

Składniki:
• udziec z indyka 1 sztuka
• kukurydza 1 puszka
• pędy bambusa 1/2 słoika
• czubryca czerwona 2 łyżeczki
• ziarenka smaku 1/2 łyżeczki
• przyprawa do gyrosa 1/2 opakowania

Sposób przyrządzenia:

Udziec z indyka obieramy ze skóry i nacieramy czubrycą, ziarenkami i przyprawą do gyrosa- zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 140’C.
Studzimy i obieramy mięso, kroimy je w paseczki.  Na patelni smażymy z kukurydzą i bambusem, doprawiamy jeszcze przyprawa do gyrosa. Układamy na talerzu i jemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Roladki z indyka z serowym nadzieniem

Składniki: kilka plasterków wędzonego indyka 50 dag twarożku z ziołami 1 główka sałaty 15 dag zielonych oliwek 1 czerwona papryka Sposób wykonania: Oliwki drobno posiekać ( kilka zostawić do dekoracji) po czym dodać do twarożku i dokładnie wymieszać. Powstałą masą smarujemy plastry indyka i zawijamy w ruloniki, które wstawić na 30 min do lodówki. W…