Składniki: 450 g makaronu jajecznego 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 350 g wieprzowiny 2 ząbki czosnku 1 cebula 225 g boczniaków 4 pomidory 2 łyżki jasnego sosu sojowego 50 ml bulionu wieprzowego 1 łyżka posiekanej kolendry Sposób wykonania: Makaron gotować we wrzącej wodzie około 3 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.…
Tag: z grzybów
Porady i Ciekawostki
Grzyby na ostro
by Kazimierz Ossowski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku 3 cebule dymki 300 g małych pieczarek 2 duże pieczarki 125 g boczniaków 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoisin 1 łyżka octu winnego ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania;…
Listy
Śmietanowy sos grzybowy
by Olgierd Pilarski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki niesolonego masła 1 łyka posiekanej szalotki 300 g leśnych grzybów ½ łyżeczki soli pieprz 1 szkl śmietany sok z cytryny Sposób wykonania: Posiekane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią wrzucić pokrojone w plasterki grzyby. Doprawić d o smaku solą oraz piw perzem i trzymać na ogniu, aż większość …
Listy
Pieczarkowa pita z fasolką
by Wanda Łukaszewska • • 0 Comments
Składniki: 4 pieczarki gruboziarnista sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 4 chlebki pita 2 łyżki majonezu 1 szkl preparowanej kaszy gryczanej 125 g ugotowanej fasolki szparagowej Sposób wykonania: Oczyszczone kapelusze pieczarek oprószyć solą oraz pieprzem o czym wrzucić je na silną rozgrzaną oliwę z oliwek i smażyć do miękkości około 4 minut. W między…
Listy
Grzyby z orkiszem
by Marta Winiarska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku gruboziarnista sól 300 g grzybów ¼ szkl wytrawnego sherry 2 szkl ugotowanego orkiszu Sposób wykonania: Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Oprószyć sola i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać grzyby i trzymać na ogniu kolejne 5 minut. Następnie wlać…