Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Pieczarki z farszem

Składniki:

• 12 naprawdę dużych pieczarek
• cebula
• 1 jajko
• ok. 3-4 łyżki ugotowanej i pokrojonej włoszczyzny (może być np. pozostałośc po zupie)
• pół kubka śmietany
• ok. 30 dag sera pleśniowego „lazur” (myślę że inny też mógłby być)

Pieczarki czyli szampiony

Pieczarki są to jedne z najdelikatniejszych grzybów, używane bywają do przyprawy najrozmaitszych potraw, sosów etc., lub jako jarzyna i puree do kotletów. Można je mieć przez cały rok świeże w sztucznej hodowli założonej w piwnicy lub w stajni. W lecie rosną dziko po lasach, ogrodach i pod spróchniałymi budynkami. Należy je ścinać przy ziemi nożem,…

Sos grzybowy mojej mamy.

Składniki: • 1,5 kg grzybów mieszanych (maślaki, kożlaki, podgrzybki, zajączki itp ), • 2 łyżki masła (margaryny), • 2 średnie cebule, • 4 żółtka, • o,5 łyżki mąki pszennej, • 0,5 l.słodkiej śmietanki, • 3-4 łyżki siekanej pietruszki, • sól, • pieprz, • kwasek cytrynowy. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej…